
Στοματική Υγιεινή
ΤΙΤΛΟΣ:Οστεοενσωματούμενα οδοντικά εμφυτεύματα και στοματική υγιεινή:
Είναι όντως μία επίπονη καθημερινή διαδικασία ;
Στις ημέρες μας ,ο αριθμός των ασθενών που φέρουν προσθετικές επι-εμφυτευματικές εργασίες στο στόμα τους, ολοένα και κερδίζει έδαφος έναντι των συμβατικών προσθετικών εργασιών, οι οποίες βέβαια δεν καταργούνται, αλλά εμπλουτίζονται και βελτιώνονται με πιο αποτελεσματικές αλλά και συντηρητικές λύσεις χάρις στα εμφυτεύματα. Συντηρητικές γιατί, η αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών από εμφυτεύματα συντελεί στη μικρότερη δυνατή φθορά οδοντικής ουσίας, του τροχίσματος δηλ. των δοντιών. Η περαιτέρω βέβαια παρουσία μίας προσθετικής αποκατάστασης , συμβατικής ή μη, στο στόμα έχει να κάνει με την συνέπεια και συμμόρφωση του ασθενούς στην καθημερινή στοματική υγιεινή .
Είναι η υγιεινή των εμφυτευμάτων δυσκολότερη από αυτή των φυσικών δοντιών ;
(α) Η απάντηση είναι όχι, κι αυτό οφείλεται στην παραπλήσια μορφολογική δομή των στηρικτικών ιστών που τα περιβάλλουν (εικ.α) , δηλ. του οστού και των ούλων. Η μόνη ιδιαιτερότητα που υπάρχει, έχει να κάνει με την παρουσία της στεφάνης (και του προσθετικού κολοβώματος) του εμφυτεύματος, μέσα στα ούλα, κάτι βέβαια που ισχύει και για τα φυσικά δόντια που τροχίζονται για να επενδυθούν αντίστοιχα με μία στεφάνη.
Πού αποσκοπεί η υγιεινή των εμφυτευματικών αποκαταστάσεων ;
(β)Στην μηχανική απομάκρυνση και έλεγχο της περίφημης οδοντικής πλάκας, του συνδιασμού δηλ. υπολειμμάτων τροφών και μικροβίων (εικ.β) , η παραμονή της οποίας στα μεν δόντια μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη τερηδόνας, στα δε ούλα προκαλεί φλεγμονώδεις καταστάσεις ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και περί-εμφυτευματίτιδας αντίστοιχα.
Με ποια μέσα επιτυγχάνεται η σωστή στοματική υγιεινή ;
(γ) (δ) (ε) Αυτό είναι σίγουρα συνάρτηση του είδους της προσθετικής αποκατάστασης και του αριθμού των δοντιών-εμφυτευμάτων, που χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα. Πχ. Στην αποκατάσταση ενός δοντιού με εμφύτευμα και στεφάνη, είναι επαρκής η χρήση της κλασικής μαλακής οδοντόβουρτσας(εικ γ) με κλίση και πλάγιες κυκλικές κινήσεις, με σκοπό την μάλαξη των ούλων και τον καθαρισμό των οδοντικών επιφανειών. Όταν έχουμε αποκατάσταση με δύο ή περισσότερα εμφυτεύματα(σε ακίνητες ή κινητές εργασίες) , τότε συνιστάται επιπρόσθετα και η χρήση συμπληρωματικών μέσων όπως το βουρτσάκι μεσοδοντίων διαστημάτων (εικ.δ), και το οδοντικό νήμα.
Άκρως ουσιαστική και απαραίτητη κρίνεται και η χρήση (περιοδική ή μη) ειδικών στοματικών θεραπευτικών διαλυμάτων (ή gel) κατά της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας κατόπιν συστάσεως βέβαια του θεράποντα οδοντίατρου.
Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ό,τι , με μικρό κόστος χρόνου, κόπου και υλικών μέσων μπορεί ένας μέσος οδοντιατρικός ασθενής που φέρει προσθετικές εργασίες πάνω σε φυσικά δόντια ή εμφυτεύματα, να συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποκατάσταση και διατήρηση της στοματικής του υγείας, που η σύγχρονη βιοτεχνολογία σε συνδυασμό με την αγάπη και φροντίδα του οδοντιάτρου του, μπορούν να πραγματοποιήσουν .
Βασίλειος Ντόντουλος
Χειρουργός Οδοντίατρος , Μετεκπαιδευθείς στην Ακτινολογία Στόματος-Κεφαλής(ΑΠΘ)
και Εμφυτεύματα